Voor eigenaar-bewoners geldt dat zij ook in 2025 subsidie kunnen aanvragen voor investeringen in warmtepompen, zonneboilers, energiebesparende isolatiemaatregelen, een individuele aansluiting op een warmtenet en een elektrische kookvoorziening. Wel is het subsidiebudget van dit jaar – 600 miljoen euro – met 7,5 procent verlaagd.
Particuliere verhuurders
Verder heeft minister Hermans samen met minister Mona Keijzer besloten dat de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH) de centrale subsidieregeling voor woningverduurzaming voor private verhuurders wordt.
Direct gevolg is dat de subsidie voor warmtepompen en zonneboilers voor particuliere verhuurders van woningen uit de ISDE wordt gehaald en wordt ondergebracht bij de SVOH. Hiermee wordt het voor private verhuurders binnen de SVOH gemakkelijker om aan 2 maatregelen te komen om zo voor de isolatiemaatregel in aanmerking te komen voor het hoge subsidiebedrag.
Subsidie warmtepompen omlaag
Om te voorkomen dat de subsidie voor lucht-waterwarmtepompen met een thermisch vermogen van 1 tot en met 70 kilowatt meer bedraagt dan 30 procent van de gemiddelde investeringskosten past Hermans de subsidiebedragen aan voor lucht-waterwarmtepompen die op of na 1 januari 2025 zijn geïnstalleerd.
Voor deze categorie is het startbedrag in de ISDE verlaagd van 2.100 naar 1.250 euro, het bedrag per kilowatt verhoogd van 150 naar 225 euro en de bonus voor warmtepompen met energielabel A+++ verlaagd van 225 naar 200 euro.
NVDE niet ontevreden
De Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) laat weten blij te zijn met de voorzetting van de ISDE en positief te zijn over de meeste wijzigingen in de regeling voor 2025, maar belicht tegelijkertijd ook enkele aandachtspunten. Zo hekelt de organisatie de late wijziging van de subsidie voor kleinere warmtepompen. ‘We zien dat het lastig is voor de markt om mee te bewegen met plotselinge wijzigingen, de markt heeft duidelijkheid nodig,’ aldus Olof van der Gaag, voorzitter NVDE. ‘Vermijd alsjeblieft plotselinge veranderingen. Het is lastig om mee te bewegen bij zulke aanpassingen als die veel korter dan een half jaar van tevoren bekend worden gemaakt.’
Flexbonus zonnestroom
De NVDE erkent dat het zaak is dat er niet rijkelijk wordt over-gesubsidieerd. Het subsidiepercentage van zo’n 30 staat volgens de NVDE niet ter discussie. Het is echter moeilijk om als markt mee te bewegen bij zulke aanpassingen als bekendmaking hiervan veel korter is dan een half jaar voordat de wijziging ingaat. Vroegtijdige zekerheid over de subsidiehoogte en het budget vanaf 2027 is hard nodig, zeker nu de normering voor verwarmingsinstallaties van de baan is.
Het zou volgens de NVDE tot slot goed zijn om in het komende jaar uit te werken hoe een ‘flexbonus’ eruit kan zien. Dat is een premie die mensen krijgen die investeren in technieken waarmee ze niet alleen hun huis verduurzamen, maar ook het verbruik van hun eigen zonnestroom verhogen. Als mensen een groter deel van hun op eigen dak opgewekte stroom zelf gebruiken, kunnen hun zonnepanelen bijna net zo rendabel blijven als met de huidige salderingsregeling die in 2027 wordt afgebouwd.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.