logo
wvhj2023
© Nataliia Babinska | Dreamstime.com
© Nataliia Babinska | Dreamstime.com
14 november 2024

Tweede Kamer stemt voor stopzetten salderingsregeling zonnepanelen, Eerste Kamer aan zet

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met het per 1 januari 2027 stopzetten van de salderingsregeling voor zonnepanelen. In theorie kan de Eerste Kamer het wetsvoorstel nog blokkeren.

De kans dat de Eerste Kamer dit doet, lijkt gezien de stemmingsuitslag echter klein; een verwachting die minister Hermans voor Klimaat en Groene Groei eerder al uitsprak. Doordat de beëindiging van de salderingsregeling door PVV, VVD, NSC en BBB was opgenomen in het hoofdlijnenakkoord, lag het in de lijn der verwachting dat er in de Tweede Kamer een meerderheid zou zijn voor het wetsvoorstel van minister Hermans dat het stopzetten van de salderingsregeling regelt.

Belastingplan 2025
De afgelopen weken dienden de Tweede Kamerleden meerdere voorstellen in om het wetsvoorstel van minister Hermans op diverse punten te wijzigen, door bijvoorbeeld de toevoeging van een minimale hoogte van de redelijke terugleververgoeding voor zonnepaneelbezitters en een verlaging van de terugleverkosten die energiebedrijven in rekening brengen.

Omdat het salderingswetsvoorstel onderdeel is van het Belastingplan 2025, bleef het tot het laatste moment spannend hoe de stemming van de Tweede Kamer zou verlopen. De afgelopen weken was er namelijk veel kritiek op de verhoging van de btw op onder meer cultuur, media en sport. Vandaag kwam er echter een toezegging dat dit plan van tafel gaat, omdat de regeringspartijen geen meerderheid in de Eerste Kamer hebben weten te vinden voor de btw-verhoging.

89 stemmen voor
De regeringspartijen hebben in de Tweede Kamer gezamenlijk 88 van de 150 zetels in handen. Tijdens de stemming over het wetsvoorstel werd duidelijk dat ook D66, Volt, ChristenUnie, CDA, JA21 en Forum voor Democratie voor het per 1 januari 2027 stopzetten van het salderen hebben gestemd.

Doordat GroenLinks-PvdA, SP, DENK, PvdD en SGP tegenstemden, werd het Belastingplan 2025 en het wetsvoorstel dat voorziet in de beëindiging van de salderingsregeling met 111 stemmen voor en 39 stemmen tegen aangenomen.

Eerste Kamer
Waar de regeringspartijen in de Tweede Kamer een meerderheid van de zetels hebben, is dat in de Eerste Kamer niet het geval. De BBB heeft weliswaar 16 zetels in handen, maar de VVD en PVV slechts 10 en 4 zetels. Bovendien heeft het NSC van Pieter Omtzigt helemaal geen senatoren in de Eerste Kamer. Daardoor heeft de regering slechts 30 van de 75 zetels in handen, terwijl de regering voor haar plannen 38 zetels nodig heeft.

Met de uitslag van de stemming in de Tweede Kamer in het achterhoofd, ligt het echter in de lijn der verwachting dat het Belastingplan 2025 – en daarmee ook het wetsvoorstel dat het stopzetten van het salderen regelt – op een meerderheid in de Eerste Kamer kan rekenen.

Holland Solar: ‘Eindelijk duidelijkheid’
‘Ondanks dat wij het oorspronkelijke plan voor een geleidelijke afbouw van de salderingsregeling beter vonden, zijn we blij dat er nu eindelijk duidelijkheid lijkt te zijn voor de zonnepaneelbezitters en de zonne-energiesector’, aldus Nold Jaeger, hoofd Public Affairs bij Holland Solar.

Jaeger benadrukt dat de politieke discussie over de salderingsregeling meer dan 10 jaar heeft geduurd en dat het politieke gepingpong nooit goed is geweest voor de zonne-energiesector. Dat er nu eindelijk duidelijkheid is, geeft bedrijven in onze sector rust. ‘Het vizier kan nu op de toekomst en de focus moet verlegd worden naar het stimuleren van het verhogen van het eigen verbruik van zonnestroom. Uit onderzoek van CE Delft en TNO blijkt dat consumenten die 2 keer zoveel zonnestroom zelf gebruiken hun zonnepanelen 2 keer zo snel terugverdienen. Het kabinet moet aan de slag om eigen verbruik te stimuleren.’

Flexbonus
Om dat eigen verbruik te verhogen, pleit Holland Solar voor het toevoegen van een flexbonus aan de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Dat is een premie die mensen krijgen die investeren in technieken waarmee ze niet alleen hun huis verduurzamen, maar ook het verbruik van hun eigen zonnestroom verhogen. 

Minister Heinen van Financiën meldde in afwezigheid van minister Hermans – die bij de VN-klimaattop in Bakoe te Azerbeidzjan is – dat zij bereid is om in gesprek te gaan met de zonne-energiesector om de mogelijkheden te verkennen om het eigen gebruik te verhogen met onder andere een flexbonus.

‘De flexbonus is een stapelsubsidie die de gecombineerde aanschaf van zonnepanelen met een maatregel om het eigen verbruik te verhogen beloont en apparaten normeert op hun aanstuurbaarheid’, duidt Jaeger. Omdat de ISDE-regeling toegankelijk is voor woningcorporaties, gemeenten en mkb-bedrijven, biedt dit ook kansen voor huurders en huiseigenaren met beperkte investeringscapaciteit om hun energierekening structureel te verlagen. We kijken ernaar uit om met de minister het gesprek aan te gaan over de mogelijkheden voor het invoeren van een flexbonus.’

De behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer

Nadat een wetsvoorstel door de Tweede Kamer is aangenomen, gaat het naar de Eerste Kamer. Zodra de Eerste Kamer ingestemd heeft met een wetsvoorstel, wordt dit in de praktijk daadwerkelijk van kracht.

Formeel beschouwd kan de Eerste Kamer wetsvoorstellen alleen verwerpen of aannemen. In de praktijk heeft ze echter nog meer mogelijkheden en zal vooral het debat in de Eerste Kamer – waarbij ministers aanwezig zijn om zijn wetsvoorstel te verdedigen – van belang zijn. De debatten in de Eerste Kamer over het Belastingplan 2025 en daarmee ook over het wetsvoorstel voor het beëindigen van de salderingsregeling – dat is immers onderdeel van het Belastingplan – vinden plaats op 9 en 10 december 2024. Een week later vindt de stemming plaats en zal definitief duidelijk worden of de Eerste Kamer de beëindiging van de salderingsregeling steunt.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten