logo
wvhj2023
© Wirestock | Dreamstime.com
© Wirestock | Dreamstime.com
14 november 2024

Salderingsregeling: hoogte terugleververgoeding en verlaging terugleverkosten in wet vastgelegd door Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft besloten om zodra de salderingsregeling vanaf 1 januari 2027 stopt voor consumenten met zonnepanelen een minimale hoogte van de redelijke terugleververgoeding vast te leggen in de wet.

De Tweede Kamer heeft niet alleen ingestemd met het voorstel van minister Hermans om de salderingsregeling per 1 januari 2027 te beëindigen, maar ook een meerderheid voor een groot aantal van de ingediende amendementen. De onderstaande aangenomen amendementen leiden direct tot de wijziging van het wetsvoorstel.

Amendement ChristenUnie en D66: minimale terugleververgoeding
ChristenUnie en D66 willen dat de redelijke vergoeding tot 1 januari 2030 op minimaal 50 procent van de kale leveringsprijs wordt vastgesteld. Met het in de wet vastleggen van de hoogte van dit minimumtarief van de redelijke vergoeding tot 1 januari 2030 wordt er zekerheid gecreëerd voor consumenten en bedrijven over de vergoeding voor elektriciteit die niet gesaldeerd kan worden.

Amendement VVD, SP en ChristenUnie: terugleverkosten verlagen
VVD, SP en ChristenUnie dienden een amendement in om te zorgen dat terugleverkosten vanaf 1 januari 2027 volledig verboden zouden worden, maar zwakten hun amendement af nadat minister Hermans hen erop wees dat een verbod juridisch niet haalbaar is. Het amendement regelt nu alleen dat energieleveranciers geen terugleverkosten meer in rekening mogen brengen die gerelateerd zijn aan de salderingsregeling, maar bijvoorbeeld wel nog voor de onbalanskosten die zonnepaneelbezitters voor energiebedrijven veroorzaken. Daarmee worden de terugleverkosten dus wel verlaagd, maar verdwijnen ze niet volledig.

Amendement CDA: geen negatieve terugleververgoeding
Het CDA diende een amendement in om te zorgen dat het verbod op een negatieve redelijke terugleververgoeding over een periode van minimaal 1 maand bezien wordt, dit om dynamische energiecontracten niet in de weg te zitten.

Amendement VVD en ChristenUnie: evaluatie na 3 jaar
VVD en ChristenUnie willen dat na 3 jaar de gevolgen van het afschaffen van de salderingsregeling geëvalueerd wordt, onder meer om te weten of zonnepaneelbezitters daadwerkelijk gestimuleerd zijn om het zelfverbruik te verhogen.

Amendement ChristenUnie en D66: toezicht op terugleveringsovereenkomsten
Bovendien willen de 2 partijen dat het markttoezicht van de ACM wordt uitgebreid met toezicht op de beschikbaarheid van een concurrerend aanbod op terugleveringsovereenkomsten, dat zijn de contracten die regelen welke terugleververgoeding consumenten krijgen voor de stroom van zonnepanelen die ze terugleveren aan hun energieleverancier.

Amendement NSC: energiecontract kosteloos opzeggen
NSC diende verder een amendement in dat regelt dat consumenten met zonnepanelen hun langlopende energiecontract kunnen opzeggen als het energiebedrijf de voorwaarden wijzigt na 1 januari 2027; het moment dat de salderingsregeling beëindigd wordt.

Amendement BBB: transparantie terugleverkosten verhogen
Het laatste amendement is van de BBB, die eerder deze week een amendement indiende om de transparantie van terugleverkosten voor zonnepaneeleigenaren te verhogen, zodat consumenten beter inzicht krijgen in de daadwerkelijke kostenstructuur van hun energiecontracten.

De weggestemde amendementen en moties

Naast dat de Tweede Kamer ingestemd heeft met meerdere amendementen, sneuvelden er ook meerdere amendementen en moties. Een overzicht van de ‘weggestemde’ voorstellen.

Voor alle amendementen en moties die niet zijn aangenomen, geldt dat regeringspartijen PVV, VVD, NSC en BBB tegenstemden waardoor een Kamermeerderheid niet meer mogelijk was.

Amendement NSC: redelijke vergoeding met terugwerkende kracht vaststellen
Nieuw Sociaal Contract (NSC) diende een amendement in om toezichthouder ACM de bevoegdheid te geven om met terugwerkende kracht een redelijke vergoeding vast te stellen. Daarmee zou de waakhond energiebedrijven die de fout in gaan bij het betalen van zonnepaneelbezitters tot de orde kunnen roepen, maar het amendement is verworpen.

Amendement verbod terugleverkosten ingetrokken
Tot slot diende NSC eerder een amendement in om met een verbod te komen op terugleverkosten zodra het salderen afgeschaft zou worden. Omdat minister Hermans ook van dit amendement zei dat het juridisch niet mogelijk is, besloot NSC het amendement in te trekken.

Motie SP: huurders met zonnepanelen compenseren
Naast alle ingediende amendementen was er ook 1 motie van de SP. Daarin vraagt de partij de regering om huurders met zonnepanelen te compenseren voor het afschaffen van de salderingsregeling. De motie werd met een ruime Kamermeerderheid weggestemd.

De motie kon niet rekenen op een meerderheid van de stemmen de Tweede Kamer, want zo stemden alle 4 de regeringspartijen tegen de motie.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten