logo
wvhj2023
© Claffra | Dreamstime.com
© Claffra | Dreamstime.com
20 november 2024

Energy Storage NL: Nederland telt 11,8 gigawatt batterijen in 2027

De Nederlandse energieopslagmarkt groeit de komende jaren fors. Het opgesteld vermogen aan energieopslagsystemen groeit van 3 gigawatt in 2023 naar 26 gigawatt in 2027, waarbij het om 11,8 gigawatt batterijen gaat.

Energy Storage NL heeft in samenwerking met onderzoeksbureau Ecorys haar Marktrapport gepubliceerd. 189 respondenten – van ontwikkelaars tot financiers en netbeheerders – geven aan dat de Nederlandse energieopslagsector zich snel ontwikkelt, waarbij de eerste projecten worden gerealiseerd. Ondanks de voorspelde groei waarschuwt de branchevereniging dat verdere versnelling noodzakelijk is om via energieopslag een betaalbaar, duurzaam en stabiel energiesysteem te ontwikkelen.

Spreiding energieprijzen
Dit leidt ertoe dat zowel het aantal als de vermogensvraag van energieopslagprojecten stijgt. Er wordt een sterke groei verwacht van elektrische opslag – oftewel batterijen – richting 11,8 gigawatt die in 2027 wordt gerealiseerd, dit terwijl er nu pas 0,8 gigawatt opgesteld staat in Nederland. Ook andere energieopslagtechnologieën als thermische opslag en chemische opslag – denk aan waterstofopslag – zullen snel groeien, respectievelijk naar 1,9 en 10,5 gigawatt in 2027.

Technologiegroep

Opgesteld vermogen 2023

Prognose vermogen 2027 (GW)

Chemische opslag

-

10,5 gigawatt

Elektrische opslag

0,07 gigawatt

2,0 gigawatt

Elektrochemische opslag

0,8 gigawatt

11,8 gigawatt

Mechanische opslag

0,03 gigawatt

0,3 gigawatt

Thermische opslag

0,06 gigawatt

1,9 gigawatt

De Nederlandse energieopslagmarkt ontwikkelt zich snel doordat de financierbaarheid van energieopslagsystemen verbetert, wat deels te danken is aan de steeds grotere spreiding in energieprijzen. Zo bedroeg in de periode 2010-2019 het verschil tussen de 100 duurste uren en de 100 goedkoopste uren in een jaar zo’n 500 euro per megawattuur. In 2022 bedroeg dit al 1.700 euro per megawattuur en in 2023 steeg dit naar 1.900 euro per megawattuur.

Pijplijn van 74 gigawatt
Energy Storage NL heeft voor haar marktonderzoek ook data opgevraagd bij netbeheerders. Zij zien de snelle ontwikkeling van energieopslag terug in het aantal aanvragen. Op dit moment bedraagt de aangevraagde capaciteit bij TenneT zo’n 74 gigawatt, waarvan 3 gigawatt batterijen in de realisatiefase zit. Het grote verschil tussen aangevraagde en gerealiseerde capaciteit zit voornamelijk in het feit dat er nog veel onduidelijkheid is over de businesscase en beschikbare locaties.

De provincies Flevoland en Groningen hebben de meeste projecten in de realisatiefase, gevolgd door Zuid-Holland en Noord-Brabant. Ook bij regionale netbeheerders Liander en Stedin neemt het aantal capaciteitsaanvragen snel toe.

De 6 belangrijkste conclusies

In haar marktonderzoek trekt Energy Storage NL 6 belangrijke conclusies.

  1. Sterke toename prijsvolatiliteit verhoogt vraag naar energieopslag: de behoefte aan energieopslag komt tot uiting in een sterke toename van de prijsvolatiliteit in Nederland. Dit komt behalve door de opkomst van hernieuwbare-energiebronnen ook door het duurder worden van regelbare bronnen zoals gas- en kolencentrales. Daarnaast reageren invoeders en afnemers steeds sneller op prijsprikkels, waardoor er steeds vaker binnen een kwartier sprake is van zowel een overschot als een tekort aan elektriciteit (red. regeltoestand 2).
  2. Het Nederlandse aanbod van energieopslag zal de komende jaren ook sterk toenemen: van de huidige 3 gigawatt aan voornamelijk chemische opslag zal dit vermogen de komende jaren groeien naar ruim 26 gigawatt in 2027. Elektrochemische opslag laat een exponentiële groei zien, met de grootste stijging in de categorie ‘Utiliteit en Energiesysteem’. Warmteopslag laat een sterke groei zien in het commerciële, industriële en particuliere segment.
  3. De verwachte toename van opslagaanbod komt ook tot uiting in de capaciteitsvraag bij netbeheerders: de capaciteitsaanvragen bij netbeheerders laten een vergelijkbaar beeld zien. Op dit moment bedraagt de aangevraagde capaciteit bij TenneT zo’n 74 gigawatt, waarvan 41 gigawatt in de oriëntatiefase, 6 gigawatt in de informatiefase, 24 gigawatt in de basisontwerpfase en 3 gigawatt in de realisatiefase. Het overgrote deel van de aanvragen is groter dan 50 megawatt. Projecten hebben doorgaans een doorlooptijd van minstens 2 jaar voor het aanvraagproces. In de realisatiefase hebben projecten doorgaans nog 1 tot 3 jaar nodig om gebouwd en getest te worden voordat ze volledig operationeel worden.
  4. De verwachte groei van de mondiale opslagmarkt kan in de praktijk tegenvallen als bepaalde neerwaartse risico’s zich materialiseren: er zijn echter 3 risico’s die de groei kunnen hinderen. Ten eerste een snelle groei van productiecapaciteit die een even snelle groei van toeleveranciers vereist. Ten tweede is de internationale handel geraakt door zaken als handelsgeschillen tussen Amerika en China, de invasie van Oekraïne door Rusland en de daaropvolgende sancties. Tot slot zijn duizenden geschoolde arbeidskrachten nodig om de groei van de opslagindustrie en haar toeleveranciers te faciliteren.
  5. Ten opzichte van andere EU-landen is Nederland geen koploper, maar wel een serieuze markt en een relatief aantrekkelijke plaats om te investeren. De deelnemers aan de survey geven aan dat Nederland zowel in absolute als in relatieve zin de belangrijkste regio is waar zij actief zijn, ook al is een deel van de respondenten wereldwijd actief. Als het gaat om opgesteld vermogen en capaciteit is Nederland vanuit een achterstandspositie inmiddels opgeklommen tot een middenmoter in de EU. Portugal, Spanje en Duitsland zijn koplopers.
  6. De Nederlandse overheid zou de ontwikkeling van energieopslag kunnen ondersteunen met een gelijk speelveld en additionele beleidsmaatregelen: het Nederlandse beleid rondom energieopslag is nog niet optimaal en creëert een ongelijk speelveld tussen EU-landen. De nettarieven zijn in Nederland relatief hoog in vergelijking met buurlanden en complexe wet- en regelgeving maakt vergunningverlening ingewikkeld voor zowel beleidsmakers als marktpartijen. Andere EU-landen hebben specifieke stimuleringsregelingen ingevoerd waar Nederland van zou kunnen leren.
Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten