Silvio Erkens kondigde namens de VVD eerder deze week tijdens een debat met minister Hermans van Klimaat en Groene Groei al aan dat hij samen met Pieter Grinwis (ChristenUnie) Kamervragen zou gaan stellen. De 2 Tweede Kamerleden hebben nu de daad bij het woord gevoegd.
0,25 eurocent
Greenchoice maakte deze week als eerste energiebedrijf de hoogte van de terugleververgoeding (red. het geld dat zonnepaneeleigenaren krijgen voor zonnestroom die ze terugleveren) en de terugleverkosten (red. het geld dat ze betalen voor het terugleveren van zonnestroom) bekend voor de periode vanaf 1 januari 2027 als de salderingsregeling beëindigd wordt.
De terugleverkosten dalen bij Greenchoice met bijna 66 procent – van 15,2 eurocent per kilowattuur tot 5,2 eurocent per kilowattuur – en ook de terugleververgoeding daalt met ongeveer 66 procent. Hierdoor krijgen consumenten voor zonnestroom die ze terugleveren – en dus niet direct zelf gebruiken – bij het energiebedrijf nog een nettovergoeding van 0,25 eurocent per kilowattuur. Dat nieuws – dat op dinsdag breed uitgemeten wordt door de nationale media – leidde tot ophef in de Tweede Kamer.
Eerlijke vergoeding
Erkens en Grinwis willen van de minister weten of ze de mening deelt dat consumenten een eerlijke terugleververgoeding verdienen en hoe ze de contractvoorwaarden van Greenchoice beoordeelt. ‘Hoe kijkt u naar het feit dat consumenten nauwelijks nog iets overhouden aan het terugleveren van zonnestroom hierdoor?’, vragen ze. ‘Kunt u aangeven hoe dit verschil rijmt met de eerdere schattingen van een nettowaarde van 5 eurocent per kilowattuur in 2027? In hoeverre acht u de voorwaarden van Greenchoice als “redelijke vergoeding”?’
Verder vragen ze hoe de minister de voorgestelde lage terugleververgoeding van het energiebedrijf rijmt met het aangenomen amendement Grinwis waarin wordt gevraagd om tot 1 januari 2030 de redelijke vergoeding vast te stellen op niet minder dan 50 procent van voor de levering overeengekomen prijs.
ACM
‘Bent u van mening dat er op dit moment voldoende controle is op energieleveranciers?’, vervolgen ze. ‘Bent u van mening dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voldoende kan optreden conform het aangenomen amendement Erkens wanneer toch kosten voor saldering in rekening worden gebracht? Hoe beoordeelt u de lage terugleververgoeding van Greenchoice in het licht van de wettelijke verplichting middels het amendement Erkens dat de minister vanaf 2027 tweejaarlijks een redelijke vergoeding vaststelt op advies van de ACM? Acht u 5,4 eurocent per kilowattuur passend bij de belangen van afnemers?’
Daarnaast zijn ze benieuwd in hoeverre de door Greenchoice gestelde terugleverkosten aan de beperkingen voldoen die de Energiewet stelt. ‘Kan Greenchoice onderbouwen dat de kosten direct gerelateerd zijn aan het terugleveren van zelf opgewekte hernieuwbare elektriciteit door actieve afnemers? Hoe bent u van plan te waarborgen dat consumenten worden beschermd tegen lage terugleververgoedingen? Welke stappen worden er genomen om het verschil tussen de verwachte nettowaarde van 5 eurocent per kilowattuur in 2027 en de werkelijke vergoeding aan consumenten aan te pakken?’
Maatregelen overwegen
Daarmee is de lange vragenlijst van de 2 Kamerleden echter nog niet ten einde. ‘Wat voor maatregelen wilt u treffen om ervoor te zorgen dat de norm van 50 procent wordt gehaald bij de terugleververgoeding na 2027 en welke maatregelen overweegt u om de controle op energieleveranciers te versterken en ervoor te zorgen dat de ACM voldoende kan optreden tegen onterecht in rekening gebrachte salderingskosten?’, vervolgen ze.
Daarnaast zijn ze benieuwd of de minister van plan is om de ACM op te roepen om de financiële overwegingen van Greenchoice te onderzoeken. ‘Zo ja, wanneer kunnen we de uitkomsten van dit onderzoek verwachten? Zo nee, waarom niet? Welke stappen gaat u nemen om de transparantie van energieleveranciers te verbeteren, zodat huishoudens met zonnepanelen duidelijk kunnen zien welke objectief aantoonbare kosten er verbonden zijn aan hun energiecontracten? In hoeverre verwacht u dat andere energieleveranciers bij veranderingen in wet- en regelgeving de tarieven aanpassen ten nadele van consumenten? Welke maatregelen treft u mocht dit van toepassing zijn?’
Minister Hermans moet de Kamervragen van D66 beantwoorden voordat de gebruikelijke termijn van 3 weken is verstreken. Mocht die beantwoordingstermijn te kort zijn, dan kan zij een uitstelbericht sturen en de vragen binnen 6 weken beantwoorden.
Bekijk hier in de Solar Magazine Productzoeker welke batterijen in de Benelux verkrijgbaar zijn.
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.