Ilana Rooderkerk, lid van de Tweede Kamer namens D66, had de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening tijdens het commissiedebat Klimaatakkoord gebouwde omgeving gevraagd of het mogelijk is om in de ISDE-regeling een flexbonus op te nemen.
Voorlichting
De minister benadrukt dat het bevorderen van eigen gebruik van stroom uit zonnepanelen zeker van belang is. De overheid zet daarom in op algemene bewustwording via de campagne ‘Zet ook de knop om’. Daarnaast meldt ze dat minister Hermans van Klimaat en Groene Groei in gesprek is met Milieu Centraal om de voorlichting over dit onderwerp uit te breiden.
Financiële prikkels
Volgens Keijzer zorgen de toename van terugleverkosten en het aflopen van de salderingsregeling al voor financiële prikkels om het eigen verbruik bevorderen. Deze ontwikkelingen maken het voor huiseigenaren met zonnepanelen financieel aantrekkelijker om zelf opgewekte stroom direct te gebruiken in plaats van terug te leveren aan het stroomnet.
Niet logisch
De minister legt uit waarom ze de ISDE niet als logisch instrument ziet: ‘In de ISDE past het niet om financiële prikkels te geven voor het gebruik van de soort energie, wat de ISDE wel doet is stimuleren van het plaatsen van duurzame warmteapparaten en isolatie.’ Ze verduidelijkt dat de ISDE bedoeld is voor het stimuleren van het plaatsen van duurzame warmteapparaten en isolatie, niet voor het beïnvloeden van gebruikspatronen.
Een specifiek technisch obstakel is volgens de minister dat er momenteel geen adequate norm bestaat voor slimme warmtepompen die binnen de ISDE gehanteerd kan worden. Een slimme warmtepomp zou nodig zijn om het apparaat af te stemmen op de beschikbaarheid van eigen zonnestroom. De minister geeft aan dat dit aspect wel wordt onderzocht door het kabinet.
Motie
Tijdens het tweeminutendebat Klimaatakkoord gebouwde omgeving heeft Rooderkerk ook een motie ingediend om haar plan voor de flexbonus te ondersteunen. Met die motie vraagt ze de regering technologieën die het eigen verbruik verhogen toe te voegen aan de ISDE en in de ISDE interoperabiliteit met zonnepanelen op te nemen als randvoorwaarde voor relevante technieken, zoals warmtepompen.
Ook vraagt ze het kabinet te verkennen of het wenselijk is dat zonnepaneelbezitters extra subsidie kunnen ontvangen wanneer zij maatregelen nemen die het eigen verbruik verhogen en het stroomnet ontlasten.
Minister Keijzer heeft de motie ontraden.
Wat is de flexbonus? Toen vorig jaar bekend werd dat het kabinet de salderingsregeling per 1 januari 2027 stopzet, pleitte branchevereniging Holland Solar voor het toevoegen van een flexbonus aan de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Dat is een premie die mensen krijgen die investeren in technieken waarmee ze niet alleen hun huis verduurzamen, maar ook het verbruik van hun eigen zonnestroom verhogen. Een flexbonus is een zogenaamde stapelsubsidie, die het combineren van de aanschaf of bezit van zonnepanelen met een maatregel om het eigen verbruik te verhogen beloont. Voorbeelden zijn energiemanagementsystemen en een thuisbatterij. |
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.