logo
© Vlaams Parlement
© Vlaams Parlement
20 juni 2025

Vlaams klimaatplan komt deze zomer

Vlaanderen zal voor het einde van de zomer eindelijk een klimaatplan indienen bij de Europese Commissie. Dat zal onderdeel zijn van het Nationale Energie- en Klimaatplan (NEKP) van België.

Minister Depraetere bevestigde dit tijdens een commissievergadering, terwijl de deadline al verstreken is.

Gemiste deadline
De Europese Commissie meldde 2 weken geleden dat de Europese Unie op koers ligt om de broeikasgasemissies tegen 2030 met 54 procent te verminderen. Dit is gebaseerd op de ingediende klimaatplannen van de lidstaten. België behoort echter tot de 4 landen die nog geen definitief klimaatplan hebben ingediend.

Tijdens een vergadering van de Commissie voor Wonen, Toerisme, Energie en Klimaat erkende minister Depraetere dat Vlaanderen achterloopt. 'Het klopt dat wij vorig jaar het VEKP hadden moeten indienen, maar de vorige Vlaamse Regering is door de verkiezingen niet gestart met de opmaak ervan,' aldus de minister.

Grondig werk
Ze benadrukt het belang van een degelijk plan boven een haastig samengesteld document. 'Liever een goed plan met maatregelen die goed zijn om de mensen te helpen bij het doorstaan van de transitie en die goed zijn voor het klimaat, maar ook voor de koopkracht van de mensen, dan er snel-snel eentje te maken,' aldus Depraetere.

De minister liet weten dat ze eerst een nulmeting heeft laten uitvoeren om de huidige situatie in kaart te brengen. 'Die meting toonde helaas dat Vlaanderen minder ver stond dan gedacht,' voegde ze toe.

Federale afstemming
Het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP) moet uiteindelijk samenkomen met het federale Nationaal Energie- en Klimaatplan (NEKP) tot een overkoepelend Belgisch plan. Het VEKP beschrijft hoe Vlaanderen zijn klimaatdoelstellingen wil behalen, terwijl het NEKP de nationale strategie voor energie en klimaat vastlegt. Ook op federaal niveau is men volgens de minister bezig met een actualisatie van het klimaatplan.

De Europese Commissie heeft voor haar berekeningen voorlopig de cijfers uit het Belgische ontwerpplan gebruikt. Dit weerhoudt de Commissie er volgens minister Depraetere niet van 'om op basis van haar beoordeling nu alvast verder vorm te geven aan het decarbonisatietraject van de EU en om een Europese 2040-doelstelling voor te stellen.'

Sociaal Klimaatplan
Naast het VEKP staat er nog een andere deadline voor de deur. Het Sociaal Klimaatplan, dat gekoppeld is aan een aanzienlijk budget van het Sociaal Klimaatfonds, moet tegen 30 juni worden ingediend.

'Het gaat over een grote som geld waarop wij graag een beroep willen doen. Dat is belangrijk, omdat wij daarmee de sociaal kwetsbaren willen ondersteunen in de klimaattransitie,' benadrukte minister Depraetere. Ze verzekerde dat de Vlaamse plannen hiervoor 'zo goed als klaar' zijn, maar dat men wacht op de federale oefening die nog gaande is.

Kritische vragen
Aimen Horch van Groen, die de vraag stelde tijdens de commissievergadering, uitte zijn bezorgdheid over de voortdurende vertragingen. 'Dit is het plan waarvan het opstellen het langste heeft geduurd. Dat zegt wel iets over de prioriteiten,' merkte hij kritisch op.

Horch herinnerde de minister er ook aan dat 'Europa zijn klimaatdoelen niet haalt met de huidige plannen van België en Vlaanderen'. Volgens hem heeft de EU de klimaatplannen van de laatste 3 lidstaten die nog geen plan hebben ingediend nodig om te weten of ze daadwerkelijk op koers zijn.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten