Het voorstel van SP-Kamerlid Beckerman komt na recent onderzoek waaruit blijkt dat vooral bewoners van huurwoningen van woningcorporaties hard worden getroffen door het stopzetten van het salderen.
Financiële gevolgen
Uit gezamenlijk onderzoek van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Aedes en de Woonbond is gebleken dat het stoppen van de salderingsregeling significante impact heeft op huurders. Volgens het rapport zouden huurders van corporatiewoningen met zonnepanelen een daling van ongeveer 1,25 euro per maand per zonnepaneel in de servicekostenvergoeding moeten krijgen om kostenneutraal uit te komen.
Het probleem ontstaat doordat huurders maandelijks vaste servicekosten betalen voor zonnepanelen, terwijl de opbrengsten door het afschaffen van de salderingsregeling per 1 januari 2027 sterk verminderen. Hierdoor worden juist die huurders getroffen die eerder gestimuleerd werden om te verduurzamen.
Parlementaire steun
De motie van Beckerman verzoekt de regering te onderzoeken hoe deze huurders gecompenseerd kunnen worden en vraagt om voor Prinsjesdag met een concreet voorstel te komen. De SP vraagt om gerichte compensatiemaatregelen die zorgen dat de verduurzamingsbereidheid in de huursector behouden wordt.
De motie volgt op eerdere uitspraken van minister Keijzer, die aangaf momenteel 'geen ruimte voor financiële compensatie' te zien voor huurders. Afgelopen najaar diende Beckerman al een vergelijkbare motie in, die uiteindelijk mede leidde tot het recente onderzoek naar de effecten van het afschaffen van de salderingsregeling op huurders. Hieruit bleek dat corporaties over een periode van 15 jaar maar liefst 541 miljoen euro minder inkomsten zouden hebben als zij de servicekosten zouden verlagen naar een niveau dat voor huurders kostenneutraal zou zijn.
De juni 2025-editie van Solar Magazine schenkt aandacht aan het installeren van zonnepanelen in oost-westopstellingen, verdienmodellen in het post-salderingstijdperk, agri-pv en offgrid pv-installaties.