logo
© Robin Utrecht | Eerste Kamer
© Robin Utrecht | Eerste Kamer
1 juli 2025

Kabinet ziet af van keurmerk thuisbatterijen, subsidie van de baan

Minister Hermans meldt dat er geen convenant of keurmerk voor thuisbatterijen komt. Het kabinet concludeert samen met marktpartijen dat thuisbatterijen slechts een beperkt risico vormen voor netcongestie.

Mede daarom is het volgens de demissionair minister van Klimaat en Groene Groei niet nodig om een keurmerk te ontwikkelen voor thuisbatterijen die het stroomnet ontlasten.

Vrijwillige inzet
Netbeheerders, marktpartijen, brancheorganisaties en het ministerie hebben sinds eind vorig jaar via het 'sprintteam' constructieve gesprekken gevoerd over thuisbatterijen en hun invloed op netcongestie. Uit deze gesprekken en nadere analyses is volgens Hermans het inzicht in de markt van thuisbatterijen en de relatie met netcongestie verder toegenomen. Dit heeft geleid tot een gezamenlijk besluit om een andere koers in te zetten dan het oorspronkelijk beoogde convenant met keurmerk.

Eerder meldde Hermans nog de spelregels voor onbalanshandel met thuisbatterijen voor de zomer te willen vastleggen.

Onbalansmarkt minder aantrekkelijk
Volgens Hermans zien marktpartijen en netbeheerders echter dat de onbalansmarkt minder aantrekkelijk is geworden voor thuisbatterijen. Ook is er meer aandacht voor de inzet van thuisbatterijen voor opslag van de zelf opgewekte stroom van zonnepanelen. Daarnaast sluit een afspraak zonder vergoeding volgens de marktpartijen niet aan bij de wens van de klant.

‘Dit bij elkaar leidt tot de conclusie dat de (tijds)investering die nodig is voor een convenant en keurmerk op dit moment niet opweegt tegen het beperkte verminderde risico op netcongestie, maar dat het wenselijk is om de inspanningen te richten op iets langere termijn,’ aldus de minister in haar brief van de Tweede KAmer.

Positief effect
Uit eerdere onderzoeken blijkt dat thuisbatterijen in de meeste gevallen een positief effect hebben op het stroomnet. Energy Storage NL meldde eerder al dat de thuisbatterij het overgrote merendeel van de tijd een positief effect heeft op netcongestie en slechts in maximaal 5 procent van de tijd voor hogere pieken kan zorgen en dat werd onlangs door DNV bevestigd.

De gesprekken tussen netbeheerders, marktpartijen, brancheorganisaties en het ministerie hebben volgens Hermans wel geleid tot een gezamenlijke basis voor een toekomstige proactieve inzet van thuisbatterijen om netcongestie te verminderen. ‘Vrijwillige afspraken over congestiemanagement voor net-intensieve apparaten, waaronder thuisbatterijen, zijn onderdeel van de aanpak binnen het Landelijk Actieprogramma Netcongestie (LAN).’

Geen subsidie
Alle partijen zien thuisbatterijen volgens haar als een belangrijke potentiële flexoptie voor het laagspanningsnet. Ze erkennen de waarde om lokale netcongestie via de inzet van thuisbatterijen te verminderen en onderschrijven het belang van het uitwerken van toekomstige afspraken.

Tot slot meldt de minister dat er ook geen subsidie of andere vorm van stimulering komt voor thuisbatterijen. ‘Vanuit het kabinet wordt momenteel geen specifieke stimulering van thuisbatterijen op de korte termijn voorzien. Dit past bij de techniek-neutrale aanpak die de overheid hanteert. De focus ligt op de ontwikkeling van een breder systeem waarin kleinverbruikers slim en efficiënt gebruik maken van het laagspanningsnet, wat is voorzien voor 2028. Een specifieke stimulering van thuisbatterijen op de korte termijn past niet bij deze techniek-neutrale aanpak.’

Holland Solar en Energy Storage NL blij met kabinetsbesluit

De brancheorganisaties Energy Storage NL en Holland Solar reageren positief op het besluit van het kabinet.

Jeroen Neefs van Energy Storage NL: ‘Het is goed dat we gezamenlijk – als ontwikkelaars, netbeheerders en het ministerie – over eens zijn dat thuisbatterijen niet langer als probleem worden gezien, maar juist als onderdeel van de oplossing voor netcongestie. Om het volledige potentieel te benutten, zijn de juiste prikkels nodig. Nu dit inzicht er ligt, is het tijd om samen met een nieuw kabinet en de netbeheerders concrete stappen te zetten in het belonen van eigen verbruik onder andere via thuisbatterijen, maar ook bijvoorbeeld via individuele warmteopslag.’

‘Thuisbatterijen kunnen, volgens alle partijen in het sprintteam, huishoudens helpen hun eigen verbruik van zonne-energie te vergroten en daarmee zowel de energierekening van huishoudens laag houden als netcongestie beperken’, vult Wijnand van Hooff aan, directeur van Holland Solar. ‘De uitkomst van de gesprekken illustreert het belang van afspraken over congestiemanagement op laagspanningsnetten, zodat huishoudens de juiste prikkels krijgen en flexibiliteit wordt gestimuleerd. Het halen van de deadline van 2028 voor congestiemanagement op laagspanningsnetten is dus onontbeerlijk.’

De brancheorganisaties blijven de ontwikkelingen monitoren. 2 keer per jaar worden door het sprintteam bijeenkomsten georganiseerd waarin praktijkdata, adaptiecijfers en marktontwikkelingen worden gedeeld. Veranderingen in de adoptiegraad of de inzet van thuisbatterijen op verschillende energiemarkten kunnen volgens de brancheorganisaties een keurmerk namelijk alsnog relevant maken. 

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten