Tweede Kamerlid Suzanne Kröger benadrukt dat het bedrag van 140 miljoen euro slechts een eerste storting voor een compensatieregeling is voor sociale huurders die door afschaffing van de salderingsregeling en terugleverkosten nauwelijks financieel profiteren van zonnepanelen.
Bestaande én nieuwe installaties
Met het amendement wil ze de begroting van het ministerie van Klimaat en Groene Groei voor 2025 met 140 miljoen euro verhogen. De dekking wordt gehaald uit het gereserveerde bedrag voor rode diesel die vanaf 2027 weer beschikbaar moet komen voor de landbouw.
In toelichting op haar amendement meldt Kröger dat het compensatiefonds een aanschafsubsidie mogelijk moet maken voor zowel nieuwe, als in terugwerkende kracht voor oude installaties. ‘Waarbij rekening wordt gehouden met het reeds afgeschreven deel ervan’, aldus het Tweede Kamerlid van GroenLinks-PvdA (GL-PvdA).
Paniek
Kröger diende haar amendement ook mondeling toe tijdens het debat over de begroting van het ministerie van Klimaat en Groene Groei. Daar stelde ze dat vanaf het moment dat het kabinet ‘volstrekt asociaal’ in één keer het salderen heeft afgeschaft, het ‘gewoon paniek is’.
‘Mensen dreigen fors te moeten gaan betalen voor het gebruik van zonnepanelen op hun dak. Het is zó dom en het is echt asociaal. Al die daken en al die mensen hebben we nodig om het draagvlak te houden voor de transitie. Een betaalbare energierekening met eigen opgewekte stroom geeft vertrouwen aan mensen. Wat doet dit kabinet? Het helpt het vertrouwen om zeep. Ik heb een amendement op de begroting ingediend om een pot geld uit te trekken voor zowel het compenseren van mensen in sociale huur met zonnepanelen als het aanjagen van de uitrol van zonnepanelen op nieuwe daken van sociale huurwoningen. Dat is wat mij betreft namelijk sociaal klimaatbeleid.’
585 miljoen euro nodig
De directe aanleiding voor Krögers amendement is dus de verslechterde financiële situatie voor sociale huurders met zonnepanelen. Door de afschaffing van de salderingsregeling vanaf 2027 wordt het voordeel van zonnepanelen voor huurders van woningbouwcorporaties volgens haar nihil, en in sommige gevallen zelfs negatief.
De Tweede Kamer stemt donderdag 3 juli over de begrotingen van de verschillende ministeries en ook over het amendement van Kröger. Als dat wordt aangenomen, betekent dit dat er nog dit jaar een start wordt gemaakt met een compensatieregeling voor sociale huurders met zonnepanelen. Voor een structurele oplossing zal echter meer nodig zijn dan deze eerste 140 miljoen euro. Woningcorporaties wezen er eerder namelijk op dat een bedrag van 585 miljoen euro nodig is.
Afgelopen week stemde een meerderheid van de Tweede Kamer nog voor een motie van Sandra Beckerman (SP) om huurders te compenseren voor de financiële nadelen van het afschaffen van de salderingsregeling voor zonnepanelen.
Update 15.00 uur: de Tweede Kamer heeft tegen het amendement van GroenLinks-PvdA gestemd. Naast Krögers partij stemde alleen de SP, DENK, de Partij voor de Dieren, Volt en ChristenUnie voor de motie. Doordat onder meer alle regeringspartijen tegenstemden, is het amendement met 41 stemmen voor en 109 stemmen tegen verworpen.
De juni 2025-editie van Solar Magazine schenkt aandacht aan het installeren van zonnepanelen in oost-westopstellingen, verdienmodellen in het post-salderingstijdperk, agri-pv en offgrid pv-installaties.