De minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening omarmt verder de uitfasering van slechte energielabels per 2029, maar wijst voorstellen voor verplichte warmtepompen en isolatienormen af.
Steun kernpunten
Minister Keijzer onderschrijft in grote lijnen de ambitie uit de initiatiefnota van GroenLinks-PvdA-Kamerlid Suzanne Kröger om woningisolatie ‘krachtig en toegankelijk te bevorderen’. Ze steunt met name de voorstellen voor het bevorderen van isolatie en de uitfasering van energielabels E, F en G per 2029. Deze uitfasering wordt ook verplicht voor particuliere huurwoningen via nieuwe minimum energieprestatie-eisen in het Besluit bouwwerken leefomgeving.
‘Ik onderschrijf in grote lijnen de basis van de initiatiefnota en de ambitie om de verduurzaming van woningen krachtig en toegankelijk te bevorderen,’ schrijft Keijzer in haar reactie. Voor de periode 2024-2026 is vanuit het Nationaal Isolatieprogramma en de lokale isolatieaanpak 1,6 miljard euro beschikbaar gesteld om 750.000 woningen te isoleren, met focus op eigenaren met lagere inkomens.
Afwijzing dwang
Niet alle voorstellen uit de initiatiefnota krijgen steun van het kabinet. Minister Keijzer wijst het voorstel voor een verplichte vervanging van de cv-ketel door een warmtepomp af, verwijzend naar het kabinetsbeleid om terughoudend te zijn met normering. In plaats daarvan blijft het kabinet inzetten op stimulering via subsidies zoals de ISDE-regeling en financiering via het Nationaal Warmtefonds.
Ook het idee voor een Nationaal Isolatie-inkoopbedrijf krijgt geen steun. De minister ziet dit als een ingewikkeld en langdurig proces dat niet goed aansluit bij lokale wensen en bestaande initiatieven. Als alternatief wijst ze op het werk van Verbouwstromen, dat gemeenten begeleidt bij aanbestedingsprocedures voor isolatieprojecten.
Geen zonnepanelen
De minister wijst ook het voorstel uit de initiatiefnota af om subsidie beschikbaar te stellen voor het plaatsen van zonnepanelen bij huurders.
‘Hoewel zonnepanelen een belangrijke bijdrage leveren aan de verduurzamingsopgave, zie ik hiervoor geen financiële ruimte,’ schrijft Keijzer in haar brief. Ze verwijst daarbij naar haar Kamerbrief van eind mei, toen ze bekendmaakte dat er geen compensatie voor huurders met zonnepanelen komt die getroffen worden door de afschaffing van de salderingsregeling.
De juni 2025-editie van Solar Magazine schenkt aandacht aan het installeren van zonnepanelen in oost-westopstellingen, verdienmodellen in het post-salderingstijdperk, agri-pv en offgrid pv-installaties.