De minister voor Klimaat en Energie wil daarmee een oplossing vinden voor congestie op het stroomnet, dat in bijna heel Nederland vol zit voor de afname van stroom door grootverbruikers.
Meer dan 1 gigawatt
‘Het kabinet en de netbeheerders willen vanaf komend jaar proactief flextenders starten waarmee bedrijven, zoals een batterij-exploitant, voor een langere periode op strategische plekken meer dan 1 gigawatt aan ruimte op het stroomnet kunnen aanbieden tijdens piekmomenten’, duidt Jetten.
Bij flexibiliteitstenders geeft de netbeheerder aan welke flexibiliteit op lange termijn nodig is, zodat bedrijven investeringen voor de lange termijn kunnen doen. Jetten hierover: ‘Bedrijven kunnen ook combinaties van vraagrespons, lokale productie en opslag combineren en aan de netbeheerder aanbieden.’
Onorthodoxe maatregelen
Jetten spreekt van onorthodoxe maatregelen die gezien de ernst van de situatie nodig zijn. Door sterker te sturen en te programmeren op welke plekken batterijen en elektrolysers gerealiseerd worden, wil de minister garanderen dat batterijen en elektrolysers geen extra netcongestie veroorzaken.
‘Ik onderzoek of dit mogelijk is binnen het ruimtelijk instrumentarium en/of subsidies’, besluit Jetten.