Aan de stemming over de Energiewet gingen in de afgelopen periode tientallen uren aan debatten vooraf. Dat leidde onder meer tot een groot aantal ingediende moties en amendementen waarover tijdens de stemming over het wetsvoorstel eveneens gestemd is.
9 tegenstemmen
Het wetsvoorstel van de Energiewet is vandaag met een ruime Kamermeerderheid aangenomen. GroenLinks-PvdA, de Partij voor de Dieren, DENK, Volt, D66, NSC, VVD, ChristenUnie, SGP, CDA, BoerBurgerBeweging (BBB) en PVV stemden voor het wetsvoorstel.
Enkel de SP, Forum voor Democratie (FvD) en JA21 stemden tegen de komst van de Energiewet. Het wetsvoorstel kreeg zodoende slechts 9 tegenstemmen en 141 voorstemmen.
Eindstreep
De Energiewet vervangt de huidige Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet en bevat ook de uitwerking van afspraken uit het Klimaatakkoord. Met het wetsvoorstel wordt ook een groot deel van het Europese ‘Clean Energy Package’ (CEP) geïmplementeerd, in het bijzonder de Elektriciteitsrichtlijn. Zo bevat het wetsvoorstel onder meer duidelijke taken voor de netbeheerders, meer overheidsregie en sturing op investeringen in de gas- en elektriciteitssystemen en structurele versterking van de positie van de consument. Het gaat voor consumenten bijvoorbeeld om transparante voorwaarden en betere bescherming bij opzegging en facturering van energiecontracten. Het wordt verder voor alle energieleveranciers verplicht om ook een vast (model)contract aan te bieden met een looptijd van minimaal 1 jaar.
Ook scherpt de wet de eisen aan waar energieleveranciers aan moeten voldoen. Daarnaast krijgen netbeheerders meer mogelijkheden om problemen met het volle elektriciteitsnet aan te pakken, door slimmer gebruik te mogen maken van de bestaande ruimte op het net.
De totstandkoming van de Energiewet wordt al sinds de start medio 2019 gekenmerkt door forse kritiek, vanuit de markt, maar juist ook vanuit overheidsinstanties. Toch lijkt de wet – die door demissionair minister Jetten eerder als onmisbaar voor de energietransitie werd bestempeld – nu de eindstreep te gaan halen.
Energiewet naar de Eerste Kamer Nu de nieuwe Energiewet door de Tweede Kamer is aangenomen, gaat deze naar de Eerste Kamer. Zodra de Eerste Kamer ingestemd heeft met het wetsvoorstel, wordt deze in de praktijk daadwerkelijk van kracht. Formeel beschouwd kan de Eerste Kamer wetsvoorstellen alleen verwerpen of aannemen. In de praktijk heeft ze echter nog meer mogelijkheden en zal vooral het debat in de Eerste Kamer – waarbij demissionair minister Jetten of zijn opvolger aanwezig zal zijn om zijn wetsvoorstel te verdedigen – van belang zijn. Repareren Als de Eerste Kamer dreigt een wetsvoorstel te verwerpen, zal een minister bovendien geneigd zijn de Eerste Kamer tegemoet te komen. Een bewindspersoon neemt soms zelf het initiatief het wetsvoorstel te repareren door een wijzigingsvoorstel in te dienen. Daarnaast komt het ook wel eens voor dat de Eerste Kamer zoveel kritiek op een wetsvoorstel heeft, dat de regering het niet meer op stemming laat aankomen en het voorstel intrekt. Te doorlopen stappen Stap 1: schriftelijke voorbereiding Stap 2: plenair debat in Eerste Kamer Stap 3: Afkondiging en inwerkingtreding |
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.