logo
wvhj2023
© Mike Chapazzo | Dreamstime.com
© Mike Chapazzo | Dreamstime.com
17 september 2024

Kabinet stuurt wet voor stoppen salderingsregeling zonnepanelen naar Tweede Kamer

Het kabinet heeft het wetsvoorstel waarmee de salderingsregeling voor zonnepanelen per 1 januari 2027 stopgezet kan worden naar de Tweede Kamer gestuurd. De Eerste en Tweede Kamer moeten het voorstel behandelen.

Afgelopen voorjaar stemde de Eerste Kamer nog een wetsvoorstel weg van toenmalig minister Jetten om de salderingsregeling voor zonnepanelen stapsgewijs af te bouwen. Bij de presentatie van het hoofdlijnenakkoord maakten de PVV, NSC, VVD en BoerBurgerBeweging (BBB) bekend om het salderen alsnog per begin 2027 te willen beëindigen.

Motie
Die ambitie werd door het kabinet van premier Dick Schoof afgelopen vrijdag bevestigd bij de presentatie van het regeerakkoord. De ministerraad stemde eind augustus al in met de voorbereiding van het wetsvoorstel dat voorziet in het stoppen van de salderingsregeling.

Henri Bontenbal (CDA) had het nieuwe kabinet via een motie gevraagd om het wetsvoorstel over het beëindigen van de salderingsregeling nog dit najaar in de Tweede Kamer te behandelen. Zodra de Tweede Kamer vervolgens instemt met het wetsvoorstel, wordt het doorgestuurd naar de Eerste Kamer.

Eerste Kamer
De afschaffing van het salderen moet eerst nog door zowel de Tweede als Eerste Kamer goedgekeurd worden. Dat dit lukt is niet zeker, omdat de nieuwe coalitie in de Eerste Kamer niet over een meerderheid beschikt.

Nieuwkomer BoerBurgerBeweging (BBB) heeft weliswaar 16 zetels in handen, maar de VVD (10 zetels) en PVV (4 zetels) verloren bij de Provinciale Statenverkiezingen in de Eerste Kamer juist een aantal zetels. Bovendien heeft de NSC van Pieter Omtzigt helemaal geen senatoren in de Eerste Kamer. Onder aan de streep heeft de nieuwe coalitie daardoor slechts 30 van de 75 zetels in handen en is groen licht vanuit de Eerste Kamer voor het stopzetten van het salderen nog lang niet zeker.

Slechts 2 pagina’s
In de Miljoenennota 2025 schrijft het kabinet dat met het beëindigen van de salderingsregeling gezorgd wordt voor ‘een efficiënter en eerlijker gebruik van het energiesysteem’. ‘Het kabinet wil dat er voor actieve afnemers een prikkel ontstaat om efficiënt om te gaan met zelf opgewekte hernieuwbare elektriciteit en dit zoveel mogelijk gelijktijdig te verbruiken in plaats van in te voeden op het systeem’, is te lezen in de Miljoenennota. ‘Door het beëindigen van de salderingsregeling vermindert het kabinet de belasting van het elektriciteitsnet en daarmee het risico op extra netcongestie. Met het wetsvoorstel Beëindiging van de salderingsregeling voor elektriciteit geeft het kabinet invulling aan het verzoek van de Tweede Kamer om vroegtijdig een toekomstig kader te bieden voor het terugleveren van zelf opgewekte hernieuwbare energie, dat duidelijkheid geeft aan consumenten, de installatiebranche en andere betrokken partijen.’

Het wetsvoorstel dat minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei heeft opgestuurd naar de Tweede Kamer telt slechts 2 pagina’s en gaat er volgens haar voor zorgen dat een aanzienlijke belastingderving per 2027 komt te vervallen. Bij handhaving van de salderingsregeling is er volgens het kabinet sprake van een belastingderving van 574 miljoen euro in 2027 wat oploopt tot structureel  665 miljoen euro. Met het nu ingediende wetsvoorstel stopt deze derving vanaf 2027 per direct.

Onevenredig laag
De salderingsregeling is in haar huidige vorm geregeld via artikel 31c van de Elektriciteitswet 1998. Dat artikel is als artikel 2.31 overgenomen in de Energiewet die afgelopen juni door de Tweede Kamer werd goedgekeurd, maar nog behandeld moet worden door de Eerste Kamer.

Minister Hermans stelt nu voor om artikel 2.31 per 1 januari 2027 uit de Energiewet te schrappen en aan artikel 2.34 enkele zinnen toe te voegen. Met die toevoegingen wordt geregeld dat kleinverbruikers – consumenten en bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting – voor de zonne-energie die zij terugleveren een redelijke terugleververgoeding gaan ontvangen en dat deze die niet op een negatief bedrag kan worden vastgesteld.

Een vergoeding is volgens het wetsvoorstel niet redelijk als deze onevenredig laag is ‘gezien de kosten en baten van de marktdeelnemer’ en ‘niet concurrerend’ is.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten