logo
© Devy | Dreamstime.com
© Devy | Dreamstime.com
19 maart 2025

Eigen Huis vraagt kabinet om extra stimuleringsmaatregelen zonnepanelen

De Vereniging Eigen Huis roept het kabinet op om extra maatregelen te nemen om voor consumenten zonnepanelen weer aantrekkelijk te maken. De belangenbehartiger wil nog dit voorjaar actie zien van de regering.

‘De regering zegt de klimaatdoelen te willen halen’, stelt Judith Scholte, belangenbehartiger bij de vereniging. ‘Zonnepanelen op daken zijn daarvoor keihard nodig. Het kabinet werkt momenteel aan de begroting voor volgend jaar, dat is hét moment om met extra beleid te komen om investeringen in verduurzaming lonend te laten blijven.’

Onzeker
Vorig jaar zomer liet Eigen Huis onderzoek uitvoeren naar de terugverdientijd van zonnepanelen vanaf 1 januari 2027, het moment dat de salderingsregeling wordt stopgezet. In het onderzoek van afgelopen juli concludeerde Berenschot dat wie in 2027 zonnepanelen zou kopen een terugverdientijd van 9,1 tot 15,5 jaar zou hebben.

In het geactualiseerde onderzoek concludeert Berenschot dat de terugverdientijd momenteel erg onzeker is. ‘Individuele factoren kunnen de terugverdientijd al aanzienlijk beïnvloeden en in combinatie zorgt dit voor nog grotere onzekerheid. Het verhogen van je eigen verbruik is de manier om de terugverdientijd te verbeteren. Door stroomgebruik meer naar de middag te verschuiven, stijgt het eigen verbruik en daalt de terugverdientijd aanzienlijk. Dit kan door gedragsverandering met hulp van – slimme – apparaten zoals: laadpalen, warmtepompen, batterijen of andere huishoudelijke apparaten.’

Eigen verbruik bepalend
De terugverdientijd is bovendien voor een groot deel afhankelijk van de stroomprijs. ‘Als de stroomprijzen weer stijgen, dempen zonnepanelen dit effect op de energierekening en verbetert de terugverdientijd’, aldus de Berenschot-onderzoekers. ‘Zonnepanelen verlagen het  energieverbruik, waardoor eigenaren minder gevoelig zijn voor schommelingen in de stroomprijs, zoals tijdens de recente energiecrisis.’

Ondertussen is het voor huishoudens volgens Scholte belangrijk zoveel mogelijk van de opgewekte zonnestroom zelf te verbruiken om zo de terugverdientijd van hun zonnepanelen te verkorten. Ze benadrukt dat zonnepaneelbezitters momenteel gemiddeld 32,5 procent zelf gebruiken. Bij een eigen verbruik van 60 procent daalt volgens berekeningen van Eigen Huis de terugverdientijd van 20,4 naar 11,7 jaar. ‘Helaas zijn de mogelijkheden hiervoor nog beperkt en kosten deze ook geld’, zegt Scholte, die vindt dat het kabinet daarom innovaties op het gebied van slimme apparaten en energieopslag moet stimuleren.

Terugverdientijd verkorten
De nieuwe berekeningen van Berenschot gelden voor mensen die nog zonnepanelen gaan kopen. Voor wie al zonnepanelen heeft, is de terugverdientijd korter.

In het geactualiseerde onderzoek heeft Berenschot de terugverdientijd van zonnepanelen berekend voor een zonnepaneelinstallatie van 3.480 wattpiek; afgestemd op het gemiddelde elektriciteitsverbruik van huiseigenaren van 3.090 kilowattuur. De gemiddelde terugverdientijd is volgens Berenschot 20,4 jaar voor mensen die in 2027 zonnepanelen kopen.

Deze wordt echter door tal van factoren beïnvloed. Als de stroomprijs bijvoorbeeld 5 eurocent per kilowattuur hoger is, neemt de terugverdientijd met 7,7 jaar af. Als de terugleverkosten 2 eurocent per kilowattuur lager blijken te zijn, daalt de terugverdientijd met 5,5 jaar. En als de opbrengst van zonnepanelen geen 0,85 kilowattuur per wattpiek blijkt te zijn, maar 0,95 kilowattuur per wattpiek, dan daalt de terugverdientijd met 3 jaar. De afgelopen 10 jaar bedroeg de gemiddelde opbrengst in Nederland ruim 0,91 kilowattuur per wattpiek.

Tot slot zouden lagere investeringskosten – Berenschot rekent met een aanschafprijs van 0,95 eurocent per wattpiek – de terugverdientijd met 3 jaar kunnen verkorten bij investeringskosten van 0,80 eurocent per wattpiek.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten