logo
© Arie van Wijk | Dreamstime.com
© Arie van Wijk | Dreamstime.com
15 juli 2025

Kabinet werkt aan Nationaal Renovatieplan voor verduurzaming gebouwen

Minister Keijzer werkt aan een Nationaal Renovatieplan dat richting moet geven aan de verduurzaming van gebouwen na 2030. Dit plan, dat aansluit bij Europese klimaatdoelen voor 2040.

Het Nationaal Renovatieplan gaat na de zomer in publieke consultatie en moet helpen bij het maken van beleidskeuzes voor de lange termijn.

Toekomstvisie nodig
Nederland is volgens minister Keijzer goed op weg richting de klimaatdoelen voor 2030, maar het is noodzakelijk om verder vooruit te kijken. ‘De ambities voor 2040 en 2050 komen dichterbij, terwijl de huidige instrumenten en budgetten tot uiterlijk 2030 doorlopen. Dat geldt ook voor de capaciteit bij de gemeenten,’ schrijft de minister in haar brief aan de Tweede Kamer.

Voor de continuïteit van beleid is het volgens Keijzer noodzakelijk om nu na te denken over vervolgstappen. Dit is extra relevant gezien de Europese ontwikkelingen. De Europese Commissie heeft begin juli een voorstel gedaan voor de uitvoering van het klimaatdoel voor 2040. Het Nationaal Renovatieplan is een rapportageverplichting die volgt uit de herziene Europese richtlijn voor energieprestaties van gebouwen (EPBD).

Huidige voortgang
De energietransitie is volgens de minister al goed op gang. Uit de Monitor verduurzaming gebouwde omgeving 2024 blijkt dat in 2023 naar schatting bijna 1,4 miljoen isolatiemaatregelen zijn getroffen, waarvan ruim 900.000 in koopwoningen en ruim 400.000 in huurwoningen. In 2022 waren dit 1,2 miljoen maatregelen.

‘De energietransitie is allang geen abstract begrip meer, maar maakt steeds vaker deel uit van het dagelijks leven,’ stelt Keijzer. Ze wijst op de voordelen van verduurzaming, zoals een lagere energierekening en minder afhankelijkheid van fossiele energie uit instabiele regio’s.

Randvoorwaarden aanpakken
Om de verduurzaming ook na 2030 te laten slagen, moeten volgens de minister enkele randvoorwaarden worden aangepakt. Zo is netcongestie een groeiend knelpunt. Het ministerie werkt aan een handreiking voor netbewust renoveren, aan ontwerpprincipes voor netbewuste nieuwbouw en aan maatregelen voor het versnellen van ruimtelijke procedures zodat het elektriciteitsnet sneller uitgebreid kan worden.

Ook is de opschaling van groen gas belangrijk. Het kabinet ziet de inzet van groen gas als sluitstuk voor de gebouwde omgeving, daar waar de overstap op andere verduurzamingsalternatieven niet mogelijk of buitensporig duur is. Verder moet de kennis en uitvoeringskracht van gemeenten worden versterkt en wordt de kwaliteit van het energielabel verbeterd als startpunt voor verduurzaming.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten