De Eerste Kamer debatteert vandaag over het door de Tweede Kamer al goedgekeurde wetsvoorstel dat de salderingsregeling per 1 januari 2027 beëindigt.
5 eisen
De belangenorganisaties stellen dat politiek Den Haag niet in 1 klap de salderingsregeling kan schrappen zonder daarvoor iets in de plaats te stellen. Om zonnepanelen nog aantrekkelijk te houden, hebben ze 5 eisen.
Allereerst moeten consumenten beschermd worden tegen de grillen van de energieleveranciers op de terugleververgoeding en -boetes (red. terugleverkosten). Daarnaast moet een reële terugverdientijd gegarandeerd worden. Ten derde moet de aanschaf van zonnepanelen gestimuleerd blijven worden. Verder willen de belangenbehartigers dat er een toekomstbestendig plan gemaakt wordt waarbij zonnepanelen op daken bijdragen aan de klimaatdoelen. Tot slot moeten woningcorporaties en andere verhuurders financieel ondersteund worden om – het plaatsen van – zonnepanelen ook in de huursector aantrekkelijk te houden voor huurder en verhuurder. Dit vanwege de split incentive.
Niet instemmen
De organisaties vragen de fracties in de Eerste Kamer níét in te stemmen met de wet als er geen garanties komen voor een evenwichtige afbouw met voldoende zekerheid voor huidige én toekomstige bezitters van zonnepanelen. ‘Omdat de wet pas in 2027 in zal gaan, is er voldoende tijd om met betrokken partijen in de koop- en huursector tot een beter alternatief te komen, met een afbouwpad en betere consumentenbescherming’, aldus de 4 organisaties.
‘We vragen de Eerste Kamer daarom niet in te stemmen met het wetsvoorstel, totdat het verbeterd is en meer zekerheid geeft aan huishoudens met zonnepanelen. We vragen de Eerste Kamer per motie de garanties vast te leggen.’
Doorheen gejast
Mogelijk vinden de belangenbehartigers vandaag in ieder geval GroenLinks-PvdA aan hun zijde, want senator Ferd Crone toonde zich vorige week tijdens de behandeling van de Energiewet al kritisch op de beëindiging van het salderen en GroenLinks-PvdA-senator Randy Martens deed daar maandag tijdens de behandeling van het belastingplan al een schepje bovenop.
‘Of de leden hier nou rechts- of linksgeoriënteerd zijn, we willen wetten deugdelijk kunnen behandelen en de Nederlander heeft daar in mijn ogen ook recht op. Het is bijvoorbeeld bizar dat het einde van de salderingsregeling er morgen (red. dinsdag) ten koste van andere belastingplannen redelijk doorheen gejast moet worden in drie uur tijd. Dat had ook prima naar januari gekund. Het gaat immers pas in 2027 in.’