logo
© Vlaams Parlement
© Vlaams Parlement
11 juli 2025

Oppositie uit felle kritiek op Vlaams klimaatplan tijdens verhit debat

In een verhit debat in het Vlaams Parlement heeft de oppositie felle kritiek geuit op het Vlaams energie- en klimaatplan. De regering presenteerde volgens Groen slechts ‘15 gammele pagina’s' en ook nog te laat.

Onderbouwing, berekeningen of budgetten ontbreken, zo constateerde Aimen Horch (Groen) als eerste spreker tijdens het debat over het afgelopen zondag gepresenteerde plan.

Felle woordenwisseling
Het debat ontaardde in een verhitte discussie. Aimen Horch (Groen) verweet de regering dat ze ondanks een jaar uitstel slechts met ‘15 gammele pagina’s’ was gekomen, zonder becijfering of budgettaire onderbouwing. Volgens hem gaat het plan ‘volledig onder de lat’ en neemt Vlaanderen hiermee een uitzonderingspositie in Europa in.

Minister-president Matthias Diependaele verdedigde het plan door te stellen dat de regering een evenwicht zoekt tussen klimaatdoelen en welvaart. Hij verweet Groen een ‘voortdurend masochisme’ en een ‘onweerstaanbare neiging’ om pestmaatregelen op te leggen en geld uit de zakken van Vlamingen te kloppen.

Taksshift onder vuur
Een belangrijk onderdeel van het regeringsplan is een taxksshift op de energiefactuur, waarbij 362 miljoen euro aan heffingen verschuift van elektriciteit naar gas. Oppositiepartijen Open Vld en PVDA uitten twijfels of deze verschuiving voldoende is om de koopkracht te beschermen tegen de aankomende Europese CO2-taks (ETS2).

Tom Ongena (Open Vld) vroeg herhaaldelijk om concrete cijfers over hoe de regering de verwachte ETS2-kosten van 400 euro per gezin zou compenseren. Na urenlang debat bleef minister Depraetere het antwoord schuldig: ‘De budgetten zijn voorzien en de principes zijn afgeklopt, maar de concrete uitwerking volgt nog.’

Landbouwdiscussie
Een ander heet hangijzer in het debat was de landbouwsector. Jeremie Vaneeckhout (Groen) verweet cd&v 20 jaar stilstand in het landbouwbeleid, resulterend in een afname van het aantal landbouwers met 40 procent en stijgende broeikasgasemissies in de sector sinds 2008.

Minister Jo Brouns verdedigde het landbouwbeleid door te wijzen op initiatieven zoals de versoepeling van vergunningen voor pocketvergisters en genetische verbeteringen die de uitstoot kunnen verminderen. Hij benadrukte dat Vlaanderen ‘de meest duurzame landbouw’ heeft.

Klimaatdoelen
Groen en PVDA bekritiseerden de ambitie van 40 procent CO2-reductie, terwijl Europa 47 procent vraagt. Aimen Horch (Groen) waarschuwde dat Vlaanderen hierdoor 2 miljard euro aan compensatievergoedingen zal moeten betalen aan andere Europese landen, ‘geld waarmee je 50.000 woningen kunt renoveren’.

Kris Verduyckt (Vooruit) verdedigde de doelstelling door te stellen dat Vlaanderen eerst een inhaalbeweging moet maken van 33 naar 40 procent reductie, voordat hogere doelen realistisch zijn. Dit leidde tot hoongelach bij de oppositie.

Na een debat van ruim 3 uur bleef de fundamentele kritiek staan: de regering heeft een plan zonder cijfermatige onderbouwing gepresenteerd, waardoor volgens de oppositie een inhoudelijke beoordeling onmogelijk is. Meerdere fracties dienden dan ook moties in als afsluiting van het debat, die werden echter allemaal weggestemd (red. zie kader).

Alle klimaatmoties verworpen in Vlaams Parlement

Het Vlaams Parlement heeft alle 5 de moties verworpen die werden ingediend tijdens het debat over het nieuwe Vlaams Energie- en Klimaatplan. De moties, ingediend door verschillende politieke fracties, behandelden thema’s als uitstootreductie, betaalbaarheid van energie en sociale rechtvaardigheid in de klimaattransitie.

Klimaatambitie verhogen
De eerste motie, ingediend door Jos D’Haese, Raf Van Gestel, Onno Vandewalle, Amina Vandenheuvel en Debby Burssens (allen PVDA), vroeg de regering om haar klimaatambitie te verhogen naar minstens 47 procent broeikasgasreductie ten opzichte van 2005. Dit voorstel, dat ook pleitte voor bijkomende investeringen in duurzame energie en een sociaal rechtvaardige transitie, kreeg slechts 17 stemmen voor en 97 tegen.

Afzien van klimaatmaatregelen
De tweede motie, afkomstig van Filip Brusselmans, Stefaan Sintobin, Bart Claes, Dries Devillé, Tom Van Grieken en Chris Janssens (allen Vlaams Belang), nam een andere invalshoek. Deze vroeg de regering om af te zien van klimaatmaatregelen die de energiefactuur verhogen voor Vlamingen. Het voorstel pleitte ook voor kernenergie als ‘CO2-neutrale energiebron van de toekomst’. De motie behaalde 26 stemmen voor en 88 stemmen tegen.

Klimaatbonus gezinnen
Tom Ongena, Jasper Pillen, Lydia Peeters, Egbert Lachaert en Marianne Verhaert (allen Open Vld) dienden een derde motie in die vroeg om koopkrachtbescherming door alle inkomsten uit het Europese emissiehandelssysteem ETS2 door te storten aan gezinnen via een klimaatbonus. Het voorstel pleitte tevens voor het verwijderen van alle heffingen uit de elektriciteitsfactuur, zodat elektrisch verwarmen voordeliger wordt dan verwarmen met gas of stookolie. Deze motie werd verworpen met 90 stemmen tegen, 7 voor en 17 onthoudingen.

Loskomen van fossiel
Een vierde motie, ingediend door Aimen Horch, Mieke Schauvliege, Bogdan Vanden Berghe, Jeremie Vaneeckhout en Nadia Naji (allen Groen), drong aan op een helder plan met concrete en meetbare maatregelen om de 47 procent reductiedoelstelling te behalen. De indieners vroegen om onmiddellijk te starten met maatregelen die mensen en bedrijven helpen los te komen van fossiele brandstoffen, in plaats van te wachten tot 2028. Deze motie kreeg 17 stemmen voor, 91 tegen en 6 onthoudingen.

Rechtvaardiger klimaatbeleid
De vijfde en laatste motie, van de hand van M’Hamed Kasmi (Team Fouad Ahidar), vroeg om het klimaatbeleid rechtvaardiger te maken door kapitaalkrachtige vervuilers proportioneel te laten bijdragen. Het voorstel vroeg de regering om tegen eind 2025 bijkomende beleidsmaatregelen voor te stellen, zodat Vlaanderen alsnog de Europese doelstelling van 47 procent uitstootreductie kan halen. Deze motie kreeg 9 stemmen voor, 98 tegen en 8 onthoudingen.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten